Hyyrysen luotsaama ÅIFK voittoon Kakkosen länsilohkon avauskamppailussa

Kakkosen länsilohkon avauskamppailu käytiin viime sunnuntaina 21.4. Urheilupuiston yläkentällä jonne TPS:n yhteistyöseura ÅIFK:n vastustajaksi saapui nousijajoukkue Musan Salama Porista. Kokeneiden pelimiesten Risto Puustisen ja Piracaian valmentaman MuSan ennakoitiin satsaavan vastaiskuihin sekä erikoistilanteisiin, Champions league kokemustakin omaavan brassin johdolla. Virallisten otteluiden valmennusdebyyttinsä tehneen TPS-hyökkääjä Mikko Hyyrysen luotsaamaa ÅIFK-miehistöä täydensivät TPS:n edustuksen riveistä tulleet kolme pelaajaa (Rannikko, Starck ja Hradecky), joiden myötä kotijoukkueen kokoonpanossa oli leveyttä vaihtopenkin täydeltä.

Ottelun alku oli kauden avauspeleille tyypillisesti hermostunut eikä ajatus kestänyt vauhdissa mukana. Ensimmäisen vartin aikana ei syntynyt tilanteita ja ÅIFK:n pelinrakentelu haki vielä uomiaan. Pikkuhiljaa keskikentän kolmikko Viljami Alho, Santeri Peltola ja Matej Hradecky alkoivat löytää roolituksen ja tilanteita saatiin rakennettua laidoille. Dardan Sadiku pääsi 20. min kohdalla keskittämään oikealta, mutta Hushyar ”Husa” Aftabin laukaus nousi noin 4. kerrokseen. Pelin edetessä MuSa joutui turvautumaan kovempiin otteisiin kevyempijalkaisten Åbolaisten pysäyttämiseksi ja 26. minuutilla Sadikua rapattiin keltaisen kortin arvoisesti ja vieläpä ikävästi niin että ”Dartsin” ottelu päättyi nilkkavammaan. Tilalle Riku Sjöroos.

Jakson keskivaiheilla vasemmalla laidalla operoinut Piracaia sai järjesteltyä porilaisille muutaman tilanteen poikasen ja yhdestä kulmapotkusta pitkänhuiskea Jussi Välilä pääsi yrittämään puskua, kuitenkin ilman tulosta. Avausjakson loppu oli rikkonainen eikä ÅIFK onnistunut luomaan vasta-aurinkoon pelaten kunnollisia maalitilanteita. Alban Ferati kyllä toimitti kerran läpiajosta pallon maaliin, mutta paitsiolippu oli tällä kertaa ylhäällä.

Puoliajalla Åbon kopissa luotiin uskoa siihen että pelinrakentelu tulee olemaan astetta helpompaa kun saadaan aurinko selän taakse. Uskottiin myös talven aikana rakennetun kuntopohjan kääntävän vaakaa kotijoukkueen suuntaan, kunhan pidetään maltti mukana eikä anneta MuSalle mahdollisuuksia vastaiskuihin. Näin tapahtuikin. Vasempana pakkina esiintynyt Ville-Valtteri Starck tuki hyökkäyksiä väkevästi heti jakson alusta alkaen ja yhteispeli ”Husa” Aftabin kanssa alkoi tuottaa MuSalle ongelmia. Kärjen Alban Feratille saatiin pelattua palloja ja peli alkoi pyöriä MuSan rangaisalueen nurkilla. 51. minuutilla Ferati oli jo maalipaikassa, mutta laukaus saatiin blokattua. Paine kuitenkin tuotti tulosta 56. minuutilla kun sivurajaheiton jälkeen Alban pyöräytti itsensä puolittain läpi. Laukaus otti vielä sopivan kimmokkeen puolustajasta ja porilaisveskari Lauri Koskela oli voimaton, 1-0.

Avausmaali ei muuttanut ottelun kulkua, vaan ÅIFK jatkoi painamista ja tilanteita luotiin solkenaan. Kokeilemaan pääsivät niin Ferati, Starck kuin Aftab mutta tulosta saatiin odottaa 69. minuutille asti. Tällöin Starckin jälleen kerran hienon nousun jälkitilanteesta Matej Hradecky sai lonkeromaiseen tyyliinsä kierrettyä MuSan koko puolustuksen ja laukaus painui takakulmaan. 2-0 ja ilmassa alkoi olla ratkaisun tuntua. MuSan väsyminen oli tässä vaiheessa varsin konkreettista ja Åbon kuviot alkoivat pyöriä yhä mielikuvituksellisemmin Sjöroosin, Alhon ja Hradeckyn johdolla. 3-0 syntyi kymmenen minuuttia ennen loppua tällaisen rakentelun tuloksena kun Starck pelattiin laidasta läpi ja tämä tarjoili vielä Feratille tyhjän maalin viimeistelyä varten.

Ottelun paketoi lopullisesti toisella jaksolla elementissään ollut Aftab. Vaihdosta Feratin paikalle tullut Kevin Kauber voitti pääpallon ja ”Husa” esitti soolonumeron johon kuului 360 asteen pyörähdys, yhden käden punnerrus, pallo topparin puikoista ja viimeistely kärkkärillä takakulmaan. Loppunumerot 4-0 olivat valmiit. Lopussa tilanteita oli vielä lisäosumiinkin, mutta Starckin ylärimalaukaus jäi parhaaksi yritykseksi. Ei makiaa mahan täydeltä.

Starckin ohella ÅIFK:n puolustuslinjasta erityismaininnan ansaitsee toisella jaksolla Piracain rintataskuunsa pimittänyt Miikka Niinivirta. Topparit Rannikko ja Kakkosessa debytoinut Miro Tenho pääsivät lopulta aika helpolla. Nihkeän ensimmäisen jakson jälkeen koko keskikenttä ja hyökkäys nostivat tasoaan hienosti ja toisen jakson peli oli paikoitellen erittäin mallikasta. Jyri Niemisen nollapeli ei ollut uhattuna missään vaiheessa. Tärkeät avauspisteet jäivät siis ansaitusti Turkuun. Ja vaikka porilaisten sinnikäs puolustus melkein tunnin kestikin niin lopulta yläkentän kuulas iltapuhde voidaan tiivistää toteamalla, että tällä kertaa Husa oli mahtavampi kuin MuSa.

Veikkauspisteet: 1 tähti – Matej Hradecky, 2 tähteä – Ville-Valtteri Starck, 3 tähteä – Alban Ferati

ÅIFK-MuSa 4-0 (0-0)
56. Alban Ferati 1–0
69. Matej Hradecky 2–0
80. Ferati (Ville Starck) 3–0
85. Hushyar Aftab 4–0

ÅIFK: Jyri Nieminen – Miikka Niinivirta, Ville Rannikko (77. Matias Hilska), Miro Tenho, Ville Starck – Dardan Sadiku (31. Riku Sjöroos), Santeri Peltola, Viljami Alho, Hushyar Aftab – Matej Hradecky – Alban Ferati (80. Kevin Kauber)