Ärtsi ja Tunde iskivät voiton tahdit Vaajakoskella

TPS matkusti sunnuntaiksi jyväskyläläisen JJK:n vieraaksi – Vaajakoskelle. Ottelun kummallinen pelipaikka johtuu siitä, että Jyväskylän Harjun kenttä on vielä pelikelvoton ja JJK joutuu isännöimään kolmea ensimmäistä kotiotteluaan naapurikuntansa puolella. JJK aloitti kautensa kuin raketti ja joukkue oli kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen ainoa Veikkausliigan puhtaan pelin joukkue. JJK kävi niistämässä pinnat vieraissa niin Tampere Unitedilta kuin VPS:ltäkin.

TPS antoi JJK:lle jo ennakkoon hieman tasoitusta, kun sen kokoonpanosta puuttui tänään kokonaan A-maajoukkuehyökkääjä Jonatan Johansson, jolla on tällä hetkellä pieniä vaikeuksia pohkeensa kanssa. Tintin paikan piikkinä peri Babatunde Wusu.

TPS otti Vaajakoskella kuitenkin alusta asti komennon haltuunsa ja JJK oli kuin varjo kahden ensimmäisen kierroksen loistostaan. TPS antoi kylmää kyytiä isännille heti kättelyssä ja repi itsensä johtoon jo ottelun 6. minuutilla. JJK:n kokenut toppari Anssi Viren yritti palauttaa päällään palloa maalivahti Mihaly Szerovaylle, mutta Mika Ääritalo oli hereillä, livahti röyhkeästi tilanteeseen väliin ja nosti pallon hallitusti Szerovayn yli JJK:n verkkoon. 0-1!

– Se oli sillä tavalla aivan treenattu kuvio, että prässätään ja isketään ylhäältä kiinni. Tunde iski heti palloon ja voitti sen, joka avautui Virenille ja siitä sitten minulle ja pääsin nostamaan aika rauhassa sisään, Ääritalo hehkutti.

TPS hallinnoi peliä myös siitä eteenpäin ja niitä legendaarisia läheltä piti -tilanteita oli muutama. Pääasia oli kuitenkin se, että TPS-puolustuksella ei ollut hädän päivää. 35. minuutin kohdalla TPS iski toistamiseen tappavasti. Kymppipaita Riku Riski kaappasi JJK:n Matti Lähitien harhasyötön haltuunsa ja pisti jäätävän tarkan avauksen, Wusu ryntäsi tavoilleen uskollisesti röyhkeästi läpi, pisti kokeneen JJK-pakin Jarkko Okkosen pihalle, ja niittasi pallon maalin vuorenvarmasti entisen seuransa maalin takanurkkaan.

JJK:lla ei ollut avausjaksolla käytännössä yhtään kunnollista maalipaikkaa, pois lukien Tommi Karin tolppakuti hieman ennen taukoa. JJK oli kokonaisuudessaan avausjaksolla lähes samantasoinen vastaantulija kuin viime vuonnakin Keski-Suomessa. Ja tasapuolisuuden nimissä täytyy muistuttaa, että myös TPS sai kertaalleen pallon maalin pystypuuhun.

– Jos siitä olsi tullut maali, se olisi voinut muuttaa ottelun suuntaa, mutta eipähän onneksi mennyt. Meillä oli avausjaksolla muutenkin myötätuuli puolella ja päästiin prässämmään aggressiivisesti, Ääritalo muistutti.

Toisen jakson alussa TPS iski taas kuin salama. Riski vapautti Ääritalon upeasti laidalta läpi, mutta Szerovay venyi pallon jalallaan kulmaksi.

– Riku syötti minut suoraan läpi, mutta en vaan saanut sisään. Ottelu olisi ratkennut lopullisesti varmaan siihen, Ääritalo päivitteli.

TPS leipoi perään pari muutakin maukasta paikkaa ja kertaalleen Toni Kolehmainen sai pelivälineen verkkoonkin asti, mutta tilanteet liputettiin paitsioiksi.

JJK heräsi mukaan otteluun loppupuolella viime kauden tapaan, mutta mitään kovin vaarallista ei kuitenkin tapahtunut. Vaihdosta sisään tullut Chris Cleaver esitteli laukaisutaitojaan vartti ennen loppua todella terävällä kudillaan, mutta Szerovay venyi pallon kulmaksi. Hieman sen jälkeen Sami Rähmönen keskitti, mutta Riski puski pallon yli. Vajaa kymmenen minuuttia ennen loppua kentälle juoksi Juho Lähde, joka sai näin ensimmäiset minuuttinsa tämän kauden liigassa. Aivan ottelun lopussa Vaajakosken nurmelle säntäsi vielä Santeri Mäkinen, joka sai näin tulikasteensa Veikkausliigassa.

Lopussa JJK tuntui tavallaan tyytyvän kohtaloonsa. Se yritti toki rakennella tilanteita, mutta TPS tukhadutti ne yllättävän helpolla. Myös jokainen ottelun tilasto puoltaa TPS:n voittoa, joten kolmea pinnaa voidaan pitää vähintään ansaittuna. Hienoa on myös se, että TPS piti jälleen nollan omassa päässään. TPS on palannut nyt kolme matsia Veikkausliigassa, mutta kertaankaan sen omassa päässä ei ole soinut. Maaliero on paljon puhuva 3-0. TPS:llä on kolmen ottelun jälkeen kasassa siis kaksi voittoa (Honka ja JJK) sekä yksi tasapeli (Haka), ja seitsemän pistettä.

TPS kohtaa ensi viikon perjantaina VPS:n kotonaan. Ottelu alkaa poikkeuksellisesti vasta klo 19.00.

– Varsinkin avausjakso oli kauden parasta. Meidän peli on pätkinyt vieläkin aika paljon, mutta silti pisteitä on tullut mukavasti. Perjantaina sitten Vepsun kimppuun ja sieltä kolme pinnaa, niin ollaan aika hyvissä asetelmissa ennen paikallispeliä, Ääritalo suunnitteli.