ÅIFK päätti kautensa Hämeenlinnassa

FC Hämeenlinna-ÅIFK 4-2 (1-0)

TPS:n yhteistyöseura ÅIFK:n kauden viimeinen matsi Kaurialan stadionilla pelattiin FC Hämeenlinnaa vastaan. Isäntäjoukkue oli päässyt hyvään syysvireeseen, mutta kahdesta ensimmäisestä matsista pisteet olivat ÅIFK:lle 4-1. Lisäksi Kaurialan kenttä oli ollut suotuisa nurmialusta turkulaisille jo kahdesti tällä kaudella (itse asiassa ainoat nurmivoitot koko kaudella!). ÅIFK:n avauskokoonpanossa oli viime pelin tapaan Karl Kaasik ja Sami Varpuharju TPS:n A-junnuista. Jeremias Kaari oli omista pelaajista toipunut kokeilemaan keskikentän keskustan roolia ja maalissa avasi ensimmäistä kertaa sitten heinäkuun alun Peter Huuhka.

Kotijoukkue oli ottelun alussa niskan päällä kun ÅIFK:n peli haki uomiaan. Suoraviivaiset hyökkäykset aiheuttivat vaikeuksia puolustuslinjalle, mutta Huuhkan torjuntavire oli hyvä. Kertaalleen ”Pekko” joutui kuitenkin antautumaan kun Mikko Kalervo pääsi hyvän keskityksen jälkeen puskemaan vapaasti lähietäisyydeltä. ÅIFK pystyi kyllä ajoittain saamaan pallohallintaa, mutta hyökkäykset pysähtyivät ennen vaara-alueelle pääsyä. Tauolle 1-0 lukemissa – vielä 45 minuuttia kautta jäljellä ennen pitkää talvea.

Toista jaksoa leimasi pitkän aikaa samat sävelet kuin ensimmäistä. ÅIFK alkoi ajoittain päästä hyökkäämään hieman vaarallisemmin kun Kaari siirrettiin tutummalle paikalleen kärkeen. Keskikentälle tuli kokonaan uusi tuttavuus Ahmedjasin Ibrahim, joka tuntui pääsevän peliin ennakkoluulottomasti mukaan. Yhdessä vakuuttavan kauden pelanneen Santeri Peltolan kanssa keskikentän hallinta alkoi kääntyä vierailijoille. Vastaavasti puolustuksessa alkoi keskittyminen herpaantua ja melko karkeat virheet johtivat takaiskuihin kahdesti. Molemmissa rankaisijana toimi lohkon veikkauspörssin kärkinimi Berat Grabovski.

Entistä lohduttomammaksi tilanne kävi 69 minuutin kohdalla kun erotuomari Sjögren teki kovan ratkaisun. Hetkeä aiemmin takaapäin ilman varoitusta rapattu Kaari liukastui kuljetuksessaan ja liukui päin Hämeenlinnan Lauri Hakasta. ”Jerkku” osoitti hyvää tilannetajua yrittämällä vetää jalkojaan koukkuun ennen törmäystä, mutta Sjögren nosti Kaarelle toisen keltaisen kortin Hakasen kieriessä maassa säärtään pidellen. Näin ollen oltiin tilanteessa 3-0 ja alivoimalla. Jalkapallo on ihmeellinen peli ja kotijoukkueen maalijuhlan sijasta nähtiin erilainen viimeinen kymmenminuuttinen. Nyt kentälle oli vaihdettu jo toinen debytantti ÅIFK:n A-junnuista eli Valtteri Koski.

Käänteen tekevä hetki nähtiin 82. minuutilla. Santeri Peltolan sai pallon 25 metrissä. Hyvä haltuunotto loi tilaa laukaukselle ja minkälainen pommi sieltä lähtikin. Maailmanluokan laukaus ei jättänyt Ville Kalervolle Hämeenlinnan maalissa mitään mahdollisuuksia ja väistämättä herää kysymys olisiko mahdollista että ”Santtu” käyttäisi nilkkapotkua hieman useammin?

ÅIFK sai upeasta maalista kovan draivin päälle. Hushyar Aftab alkoi vihdoin tehdä oikean tyyppisiä juoksuja puolustuksen selustaan. Ibrahim alkoi keskikentällä osoittaa suorastaan Yaya Touremaisia otteita ja Koskikin teki laitapakkina miehekkäitä katkoja. Myös toinen laitapakki, kerrassaan uskomattoman suoritusvarman kauden pelannut Miikka Niinivirta, alkoi ottaa hallittua riskiä nousemalla hyökkäyksien tueksi. ”Niisku” hankkikin jälleen yhden pilkun kun hänet vedettiin nurin 86. minuutilla. Peltola pamautti pallon pussiin ja peli olikin yhtäkkiä aivan auki. Hetken päästä Arsalan Azizi riisti pallon ja tarjoili Sadikulle hyvän paikan, mutta laukaus oli hieman heppoisena suht helppo torjuttava Kalervolle.

Lopulta ÅIFK:n kiri kuitenkin tyssäsi ja ihmenousun sijasta nähtiin pillkku toiseenkin päähän hieman huonosti puolustetun keskityspallon jälkimainingeissa. Grabovskille hattutemppu täyteen.

Hulppea loppu tarjosi vielä yhden draaman. Kymmenettä maaliaan ja ÅIFK:n sisäisen maalipörssin yksinvaltijuuttaa tavoittellut Aftab pelattiin laidaltaan läpi, mutta niin vain Kalervo poimi tämänkin kudin ja puolustus siivosi Ibrahimin jatkolaukauksen. Näin saatiin loppuvihellys tehdä lukemissa 4-2 ja ”Husalle” jäi sopivaa sytykettä talven harjoituskaudelle.

Tappiosta huolimatta lopun kirivaihde jätti ottelusta hyvän maun päättäjäisten viettoon. Samaan aikaan TPS:n A-juniorit pokkasi tasapelin turvin SM-kullan, joten varsin monella ÅIFK:ssa esiintyneellä pelaajalla koitti illalla kultajuhlat.