ÅIFK murskasi Kraftin kotonaan lauantaina

Voitokkaan avauspelin jälkeen TPS:n yhteistyöjoukkue ÅIFK:n sarjakausi Kakkosen länsilohkossa jatkui toisella kotiottelulla tänään lauantaina. Tällä kertaa Yläkentälle saapui vieraita Närpiöstä asti, kun tomaattipitäjän ylpeys Kraft jatkoi kauttaan toisella vieraspelillä tuloksettoman Rauman vierailun jälkeen. Vierailijoiden riveissä pelasi useampia ulkomaalaispelaajia, joten kentällä kuultiin toisen kotimaisen lisäksi niin serbiaa kuin jenkkiengelskaa. TPS:n matkaillessa napapiirillä oli ÅIFK tällä kertaa melkein ”omillaan”, vain Ville Rannikon vahvistaessa TPS:n edustusjoukkueen pelaajista kotijoukkueen puolustusta. Lisäjännitettä kotipukukoppiin toi päävalmentaja Mikko Hyyrysen pelivelvoitteet, joten valmennusvastuu jakautui apukoutseille.

Ottelutapahtumaa helli jälleen kerrassaan heleä aurinkokeli. Vastoin ennakko-odotuksia Kraft tuli otteluun varsin aktiivisesti pyrkien hyökkäämään keskikentän kautta mm amerikkalaisen Jordan LeBlancin toimesta. ÅIFK:n rivit olivat kuitenkin hyvin järjestyksessä ja hieman muutetussa formaatissa ollut keskikenttä Aftab-Hilska-Alho-Peltola-Sjöroos sai keskustan tukittua ja pallonriistojen jälkeen avautui lupaavia vastahyökkäysmahdollisuuksia. Jo kolmen minuutin pelin jälkeen tällainen tuotti tulosta kun Viljami Alho vapautti oikealta keskelle leikanneen Riku Sjöroosin läpi ja tämä siirsi pallon ohi Närpiöläiskassari Jacob Lundin, jolle olikin huhtikuusta huolimatta luvassa varsin helteinen iltapäivä.

Ottelu jatkui samalla kaavalla. Kraft pyrki rakentamaan peliä ja hakemaan kärkiparia Rac-Kranfors, mutta ÅIFK:n vastahyökkäykset tuottivat jatkuvasti vaarallisempia maalitilanteita. ”Husa” Aftab esiintyi vasemmalla laidalla totutun aktiivisesti ja myös maalistaan virtaa saanut ”Sökke” Sjöroos tuotti toisella puolella närpiöläisille vaikeuksia. Kärjen Alban Ferati oli myös aktiivinen, mutta niin hänen kuin kärjen takana operoineen Santeri Peltolan laukaukset eivät vielä aivan onnistuneet ensimmäisen vartin aikana. Kapteeni ”Vilho” Alhon täytyi näyttää mallia. Peltola ryösti Leblancilta karkin jalasta, kuljetti kohti toppareita ja vapautti oikea-aikaisella syötöllä Alhon namupaikkaan ja tämä sijoitti sisäsyrjällä sivuverkkoon, 2-0.

Peltola jatkoi syöttörulettiaan ja vain pari minuuttia edellisestä alkoi ilmassa olla jo ratkaisun makua. Aftabin nopean sivurajan jälkeen Peltola löysi oikealta nousseen Miikka Niinivirran jonka keskitykseen nousi korkeimmalle Ferati nikaten lukemiksi 3-0. Yläkentän ilotulitus jatkui yhtä kiivaana ja ilman sairastunutta Jens Nygårdia esiintynyt närpiöläisten puolustus oli hätää kärsimässä.

Puskumaalistaan hurmioitunut Ferati loihti Sjöroosin nokikkain Lundin kanssa ja ensimmäisen ”Sökken” laukauksen tämä vielä pystyi torjumaan, muttei enää toista kun puolustus ei paikalle hätiin ehtinyt. 23 minuuttia ja 4-0. Åbon apuvalmentajat katselivat toisiaan hieman hämmentyneinä ja internetkuvayhteyden toimimaan Rovaniemellä saanut pääkoutsi Hyyrynen epäili varmaankin Yläkentän tulostaulun luotettavuutta.

Tämän jälkeen tilanne ymmärrettävästi rauhoittui. Kraft ei suinkaan luovuttanut vaan vyörytti hyökkäyksiä kohti Jyri Niemisen vahtimaa Åbo maalia ja kotijoukkueen otteisiin hiipi jonkinlaista huolimattomuutta. Puolustuslinjassa niin Miro Tenho kuin Ville Rannikko katkoivat kuitenkin Mario Racin yritykset miehekkäästi ja myös kulmatilanteet hoidettiin mallikkaasti. Reilussa johtoasemassa on toki varsin miellyttävä mennä tauolle, mutta se myös luo tietynlaisen haasteen, että miten homma saadaan pidettyä hallussa. Tulostaulun paikkaansapitävyyttä puhelimitse varmistellut Hyyrynen korosti paitsi liikuttumistaan myös pallon liikuttamista.

Terävä aloitus ei jäänyt tällä kertaa pukukoppipuheeksi vaan toinen jakso saatiin sähäkästi käyntiin eikä Kraftilta tuntunut löytyvän enää lisävaihdetta peliinsä. Onnistunut joukkuepuolustus johti keskialueella Sjöroosin pallonriistoon ja tämä suoritti pitkän ja vauhdikkaan diagonaalikuljetuksen löytäen sen jälkeen vauhtikone Aftabin vasemmalta. Steppaukset á la Husa, siirto keskelle ja laukaus etuálakulmaan. 50 minuuttia ja 5-0. Hieman ennen tunnin täyttymistä oikealla uurastaneelle ja 2+1 tehoilleelle Sjöroosille suotiin lepoa ja tilalle pääsi nilkkavammasta toipunut Dardan Sadiku.

Matemaattisen kaavamaisesti seuraava tilastomerkintä oli 60 minuuttia ja 6-0. Kaavamaista ei kuitenkaan ollut maalin tekohistoria, sillä kyseinen pelaaja käyttää yleensä laukaustaan turhan säästeliäästi. Nyt valmentajan toivomuksen huomioiden Santeri Peltola kuitenkin heilautti oikeallaan Husan tarjoilusta, ja lopulta pallo löytyi tolpan juuresta. Åbon hyökkäykset eivät olleet yhtä näyttäviä kuin ensimmäisellä jaksolla, mutta tehoa niissä oli. 66 minuutilla Feratin tilalle hetkeä aiemmin tullut Kevin Kauber pommitti jo 7-0 toisen vaihturin Sadikun passista.

Åbon syöttöpelin yskähtelyn seurauksena myös Kraftille avautui pari saumaa rikkoa kuparinen. Maalipyssy Racin ruuti oli kuitenkin vielä märkää jopa läpiajossa, joten Niemisen nollasarake säilyi. Lopussa nähtiin vielä Arsalan Azizin energinen debyytti Åbo-paidassa ja yksi kappale punaisia kortteja (Tobias från Kraft), mutta ei enempää maaleja. Syöttöpeli toisella jaksolla jätti upeista loppulukemista huolimatta toivomisen varaa. Kaksinkamppailut hoidettiin kuitenkin edelleen ryhdikkäästi Matias Hilskan johdolla. Kaikenkaikkiaan voidaan ketsuppipullohenkisesti tiivistää että ”Sökke” sekoitti tomaattikaupungin pojat soseeksi.

Veikkauspisteet: 1 piste, Hushyar Aftab; 2 pistettä, Santeri Peltola; 3 pistettä, Viljami Alho.

ÅIFK-Kraft 7-0 (4-0)
3′ 1-0 Riku Sjöroos (Viljami Alho)
18′ 2-0 Viljami Alho (Santeri Peltola)
21′ 3-0 Alban Ferati (Miikka Niinivirta)
22′ 4-0 Riku Sjöroos (Alban Ferati)
50′ 5-0 Hushyar Aftab (Riku Sjöroos)
60′ 6-0 Santeri Peltola (Hushyar Aftab)
66′ 7-0 Kevin Kauber (Dardan Sadiku)