ÅIFK:lle tappio Kakkosen kärkiottelussa

TPS:n yhteistyöseura ÅIFK:n vieraskiertue jatkui Närpiössä kärkiottelun merkeissä. Kesän pelimatkoista pisimmälle lähti kokoonpano, jossa oli voitokkaaseen Hämeenlinna koitokseen kaksi muutosta. Kapteeni Viljami Alhon paikkaajana aloitti Matias Hilska ja Alban Feratia kärjessä tuurasi Kevin Kauber. Kotijoukkue lähti otteluun 4 pelin voittoputkessa hienoisena ennakkosuosikkina huolimatta keväällä Turussa kokemastaan 7-0 selkäsaunasta. Joukkue oli tästä vahvistunut myös materiaalin puolesta. Joukkueessa on useita ulkomaalaispelaajia, joista pari mahtuisi varmaan ylempiin sarjoihin ja näiden lisäksi kaksi kotimaistakin keskimäärin parhaassa peli-iässä olevaa liigapelaajaa (Jens Nygård, Kim Böling). Närpiön lakeudet halkaisevalle betonistadionille saapui mukavasti yleisöä (445), joten emmeet hyvälle tapahtumalle olivat ilmassa.

Kotijoukkue aloitti terävästi, mutta ÅIFK pääsi myös hyvin otteluun mukaan ja sai pian maata pitkin pelaten ottelun hallintaan. 20 min kohdalla oikealta Riku Sjöroos ja Miikka Niinivirta rakensivat seinäpelillä maukkaan tilanteen, mutta ”Niiskun” laukaus pienestä kulmasta meni tolpan kautta sivuverkkoon. Oikealta saatiin pari muutakin tilannetta keskitysten kautta, mutta Hushyar Aftabin ja Kevin Kauberin askelmerkit eivät aivan osuneet kohdalleen. Puolen tunnin pelin jälkeen nähtiin jakson erikoisin tilanne kun mainion ottelun pelannut ÅIFK toppari Ville Rannikko sai keltaisen kortin mainitsemalla Mr Refereelle tilanteesta jossa häntä lyötiin kyynärpäällä päähän ilmataistelussa. Pallo jäi tilanteessa ÅIFK:lle, mutta tuomari päätti vielä hyvittää Kraftia vapaapotkullakin. Protestointia tilanteiden jälkeen tuomarin ei toki tarvitse liikaa kuunnella, mutta sen verran toivoisi pelisilmää että ymmärretään pelaajien spontaaneita reaktioita kaksinkamppailuissa. Toivossa on hyvä elää jne…yhtä kaikki jälleen yksi ”turha” vaarallinen erikoistilanne niihin satsaavalle Kraftille josta kuitenkin selvittiin mv Peter Huuhkan johdolla. Kotijoukkue alkoi osoittaa hienoisia väsymisen merkkejä ÅIFK:n pallonhallinnan jatkuessa. Huippuvaarallisiin paikkoihin ei kuitenkaan päästy. Hyvävireinen Sjöroos yritti kerran kauempaa ja Jeremias Kaari murtautui näppärästi boxiin mutta Kraftin maalivahdin refleksit olivat kunnossa kärkkärilaukauksen pysäyttämisessä. Muutama minuutti ennen taukoa Kraftin viiden kulmapotku tuotti sitten kylmän suihkun konkretisoituessaan Jens Nygårdin jatkopallosta tökkäämään johtomaaliin. Taukolukemat 1-0.

ÅIFK puolustuslinjaan jouduttiin tekemään yksi muutos kun Miro Tenhon polvi vaati huilia. Sisään Matias Majapuro. Toisen jakson kaava oli ensimmäistäkin selkeämpi. ÅIFK pyöritti peliä ja Kraft satsasi vastaiskuihin. Vierashallinnasta huolimatta vaarallisemmat tilanteet, joskin harvat, nähtiin Huuhkan maalilla. Yannick Smithin pusku jakson alkupuolella lipui hiukan yli joten jännite ottelussa säilyi. ÅIFK sortui pelaamaan liikaa keskeltä ja vieläpä usein ilmateitse jolloin Nygård oli omalla mukavuusalueellaan. Pienet seinät ja laitojen käyttö jäivät valitettavan harvoiksi eikä maalille löytynyt myöskään oikein riittävästi menijöitä sitten kun keskityssektorille päästiin. Yritystä kyllä löytyi, esimerkiksi taistelun ruumiillistuma Matias Hilska satsasi myös ylöspäin rohkeasti. Myöskään vaihdot eivät tuoneet tällä kertaa lääkettä tasoitukseen. Debytantti (jälleen yksi) Mikael Lahtivuori osoitti kuitenkin lopussa viitteitä maalipaikoille etsiytymisen taidosta. 89 minuutilla tuli sitten lopullinen ratkaisu pelille Kraftin onnistuessa toistamiseen jaksojen lopussa. Hyökkääjä Jonas Kranfors täräytti yhden blokatun laukauksen jälkeen yläriman alle loppulukemat 2-0 niin ettei Huuhkalle jäänyt sanan sijaa. Ottelua hieman linjattomasti ohjailleen erotuomarin monipuolisuus joutui vielä lopussa testiin kun turhautunut Aftab haki ristivyöheitosta painipisteitä kotiinviemisiksi. Keltaiset laput tilanteesta 1-1. Husa, ei näin.

Närpiö on tunnettu vuosien saatossa kovana kotijoukkueena ja pisteet jäivät sinne nytkin ja samalla heille lohkon kärkipaikka juhannukseksi. ÅIFK:n peli kulki jopa mallikkaammin kuin Hämeenlinnassa. Mutta tehot puuttuivat viimeiseltä kolmannekselta. Kulmapotkuja annettiin kärkiottelulle liikaa ja niiden ykköspalloihin ei menty riittävän äijämäisesti. Siinä siis toivomuksia juhannustaikoihin ja askaretta harjoituskentälle.  Puolustuslinja pelasi muuten varmaotteisesti samoin kuin Huuhka. Kaari keräsi ansaitusti veikkauspisteet (2 kpl), hyökkäyksen aktiivisimman ollessa Sjöroos.