ÅIFK:lle kolme pistettä Hämeenlinnasta

Edellisessä ottelussa hienon voiton Pallo-Iiroista saalistanut TPS:n yhteistyöseura ÅIFK lähti lauantaina Hämeenlinnaan hakemaan kauden ensimmäistä vierasvoittoa. Ellei siinä olisi ollut vielä haastetta kylliksi, niin kokoonpanotietojen tuijottelijat saattoivat ajatella vierailijoiden miehistön edellisestä ottelusta merkittävästi heikentyneen johtuen TPS:n samanaikaisesta vieraspelimatkasta. Myös penkin päässä nähtiin hieman uudempia kasvoja, tai uusvanhoja riippuen näkökulmasta. Päävalmentaja Hyyrysen lisäksi myös Markus Sinisalo vaikutti toisaalla, ja kun Teppo Huttunenkin kiirehti peliin suoraan lentokentältä niin avuksi oli hälytetty TPS:n akatemiavalmentaja Tommi Pikkarainen. Kotijoukkue tiedettiin ykkösen rutiinilla toimivaksi laatujoukkueeksi. Kaurialan stadion pitkine portaineen tarjosi hyväkuntoisen nurmikon pelialustaksi.

Vaikka ÅIFK avausmiehistö olikin edellisestä pelistä vaihtunut, niin kenttäpelaajien osalta siellä oli toisilleen tuttuja pelaajia tutuilla pelipaikoillaan. Maalivahti Peter ”Pekko” Huuhkan edellisestä Kakkosen startista oli kulunut hieman enemmän, mutta kokemus on valttia tiukoissa paikoissa. ÅIFK aloittikin pelin kotijoukkuetta pirteämmin ja hyökkäykseen lähdöt olivat teräviä etenkin vasemmalta laidalta. Jeremias ”Jerkku” Kaari ja Hushyar ”Husa” Aftab käyttivät molemmat nopeita jalkojaan. Jerkun kaatamisesta seurannut vapari johti avausmaaliin 13 minuutilla. Kapteeni Viljami Alhon kierteisen pallon taiteili maaliin toppari Miro Tenho.

Tästä kului vain hetki ja Husan esityön jälkeen kärkimies Alban Ferati tarjoili taaksepäin maanmiehelleen Dardan Sadikulle ja tämä latasi ohi talven harjoituksista tutun FC Hml kassari Ville Kalervon, 0-2. Tämän jälkeen vierasjoukkueen peliote alkoi kirvota. Kotijoukkueen ylhäältä aloitettu prässi aiheutti turhankin paljon vaikeuksia ja lisäksi pelaajat sortuivat pallonmenetyksiin ja liiallisiin kuljetuksiin syöttämisen sijasta. Hämeenlinnalaisten sihti oli kuitenkin heikko hyvistä laukaisupaikoista huolimatta ja ÅIFK puolustuksen keskisektori onnistui myös blokkaamaan hyvin. Siltikin Huuhka joutui maalillaan huhkimaan tosissaan. Jakson lopulla Viljami Alhon ja Santeri Peltolan johdolla saatiin peliä paremmin haltuun. Ja selkein tilanne lisämaaleihin osui Feratille joka sijoitti läpiajon jälkeen niukasti ohi.

Tauolla 0-2 asemasta huolimatta tyytyväisyys peliesitykseen havaittiinkin niukaksi niin valmentajien kuin pelaajien taholta. Toisen jakson alku lupasikin hyvää. Pallo liikkui näyttävästi FC Hml kenttäpuoliskolla ja syöttökombinaatioissa oli harjoituskentältä tuttua taidokkuutta. 50 minuutilla Aftab nousi laidaltaan vahvasti ja löysi Feratin keskeltä. Hän vapautti jälleen Sadikun jota jouduttiin repimään kädestä pilkun arvoisesti. Pelin ei ollut kuitenkaan määrä vielä ratketa vaan Kalervo sai torjuttua Feratin laukauksen kulmaksi. Tällainen antaa yleensä momenttumin altavastaajalle ja Hämeenlinna pyrkikin tarttumaan oljenkorteen. Kapteeni Harri Suhosen johdolla kotijoukkue sai siirrettyä painetta kohti Huuhkan maalia, mutta onnikin tuntui parissa tilanteessa olevan ”Pekon” puolella ja hässäköistä selvittiin.

Myös ÅIFK:n keskikentän saamat kolhut vaikuttivat kenttätasapainoon. Niin Peltola kuin Alhokin alkoivat nilkuttaa pahaenteisesti. Molemmat tulivatkin vaihtoon samoin kuin varoitettu Kaari. Oikealla laidalla hieman pimennossa ollut Riku ”Sökke” Sjöroos siirtyi keskikentän pohjalle ja pääsi näin parrasvaloihin. Sökke osoitti loppumatsista todellisia pelimiehen elkeitä ottaen vastuuta pallollisesta pelistä kannettavakseen. Myös hänen vierelleen vaihdettu Jonni Peräaho onnistui debyytissään mainiosti. Näin pelinhallinta saatiin Hämeenlinnan etsikkoajan jälkeen käännettyä. Ratkaisevaa kolmatta osumaa ei kuitenkaan saatu vastahyökkäyksistä tehtyä, joten penkillä saatiin jännittää ”koko rahalla”.

Jännitys tiivistyi 85 minuutilla kun kotijoukkue onnistui kulmasta puskemaan kavennuksen. ÅIFK:n puolustus oli kuitenkin rautaa ja lopulta 93 minuutilla ”Husa” Aftab näytti extrajuoksuharjoitusten tehoa kipittämällä karkuun pakeilta. Sitten vielä nätti tarjoilu Sadikulle joka pääsi näyttämään laukaisutaitoaan uudemman kerran ja Pikkaraisen matkalla ennustamat loppulukemat saatiin näin taululle.  1-3, ja ”Dartsille” samalla pelin palkinnot.

Oleellisin palkinto oli kuitenkin 3 vieraspistettä. Ilahduttavaa oli myös Sjöroos-Peräaho kaksikon esitys lopussa keskikentällä. Maininnan ansaitsee puolustuslinjan ja Huuhkan jämäkkä toiminta sekä Aftabin paluu alkukauden vireeseen. Koko joukkueen syöttöpeliä on kuitenkin vara ja syytäkin parantaa kun ÅIFK:n kesäinen vieraskiertue jatkuu keskiviikkona Närpiöön lohkon kärkiotteluun.

FC Hämeenlinna-ÅIFK 1-3 (0-2)
14′ Miro Tenho 0-1
16′ Dardan Sadiku 0-2
90+3′ Dardan Sadiku 1-3