ÅIFK:lle kauden ensimmäinen tappio

ÅIFK-Sporting Kristiina 0-1 (0-0)

TPS:n yhteistyöseura ÅIFK pelasi kauden neljännen pelinsä perjantaina kotistadionillaan yläkentällä. ÅIFK:n kokoonpano eli jonkin verran vielä matsipäivänä ja poissaolijoiden listalla oli mm. alkupelien maaliseppo Alban Ferati. Siltikin laadukkaita pelimiehiä löytyi vaihtopenkin täydeltä. Vierailija Sporting on perinteikäs joukkue etelä-pohjanmaalta, jonka aikaisempiin valmentajiin lukeutuu muunmuassa TPS:n junnupäällikkö Tommi Pikkarainen. Pohjanmaalaiseen tapaan Turkuun saapui erittäin kansainvälinen nippu sisältäen ainakin Norjan, Argentiinan ja Portugalin kansalaisuuksia. Edellisessä kotiottelussa ÅIFK onnistui kaatamaan hieman vastaavanlaisen yhdistelmän Kraftin murskalukemin 7-0.

Nytkin ottelun alku lupasi varsin hyvää. Jo 2 min kohdalla Arsalan Azizin terävä prässäys oli johtaa täysosumaan, mutta maalivahdin purkupallo kimposi ”Arsasta” vain sivuverkkoon. Ensimmäisen vartin tapahtumiin lukeutui myös epäsuora vapaapotku Sportingin puolustuksen kärsiessä sisäisistä kielimuureista. Vaparista ei sen sijaan saatu edes kokeiltua miesmuurin lujuutta kun Viljami Alhon ja Dardan Sadikun ajatukset eivät menneet yksiin nekään. Lupaavia rakenteluja oli lukuisia myös jakson vanhetessa, mutta lopulliset ratkaisut jäivät ponnettomiksi.

Puolen tunnin kohdalla aukesi kotijoukkueen selkein maalitilanne, mutta Alho ei onnistunut ohjaamaan Azizin keskitystä maaliin. Sporting otti Åbon pelinrakentelun kiinni varsin ylhäältä, mutta siltikin Åbon keskikenttä oli erityisesti Matias Hilskan johdolla paljon pallossa kiinni ja Riku Sjöroos saatiin oikealta myös hyvin liikkeelle. Sportingin kärjessä uurasti kaksikko Sekou Konate-Julian Tarvoll. Konaten liikkuminen oli väsymätöntä ja se aiheutti Åbon puolustukselle jonkin verran päänvaivaa (Matias Majapurolle varsinkin sillä hän joutui migreenin takia puoliajalla jäämään vaihtoon). Aivan jakson lopussa Konate pääsi hyvän puskujatkon jälkeen koittamaan Jyri Niemisen refleksejä todeten ne hyviksi. Puoliajalle lukemissa 0-0.

Migreenisen Majapuron tilalle tuli jälleen debytantti  kun Jani Jussila suoritti ensiesiintymisen Åbo-paidassa. Toisen jakson alun päähuomion varasti kuitenkin erikoinen housuepisodi. Vastustajan penkkiä alkoi häikäistä Jeremias Kaaren lämpöhousut ja jalkapallon kannalta erittäin oleellisen sääntöpainoituksen perusteella tuomarille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin komentaa Kaari vähentämään vaatteitaan. Pelitapahtumien suhteen jakso sujui sekavammin ja Åbon pelinrakentelu ei sujunut ensimmäisen jakson malliin.

Tunnin kohdalla alkoi näkyä viime päivien lämmennyt sää ja usealla pelaajalla alkoi olla kramppioireita. Åbo joutuikin suorittamaan kaikki vaihdot jo 65 minuuttiin mennessä. Vaihdoista huolimatta otteita kentällä leimasi väsymys sillä pallonmenetykset ja syöttöhassit lisääntyivät molemmilla joukkueilla. Viljami Alholle avautui tutkapari Santeri Peltolan esityöstä pari tilannetta, mutta raamikas argentiinalaisveskari hoiteli nämä. Konate ei krampeista kärsinyt ja riistojen jälkeen vierailijat pelasivat palloa hänelle pystyyn systemaattisesti. Kertaalleen Jussila sai blokattua puolittain karanneen Konaten laukauksen, mutta 79 minuutilla hyökkääjän uurastus palkittiin. Hän voitti kaksinkamppailun åbolaisboxissa ja sai pelattua Julian Tarvollille vetopaikan. Norjalaisen laukaus oli laadukas ja Jyri Nieminen oli vailla mahdollisuuksia. 0-1 vieraille ja tässä vaiheessa kotijoukkue oli jo käytännössä alivoimalla, koska vailla lämpöhousujaan ollut Kaari ei pystynyt krampeiltaan enää pelaamaan kuin kävellen. Alivoimasta ja väsymyksestä huolimatta Åbo sai lopussa vielä kirivaihteen silmään, mutta tasoitukseen asti se ei riittänyt. Koko pelin kateissa olleita laukauksia alettiin yrittää vasta tässä vaiheessa. Näin ollen tuloksena oli ensimmäinen tappio Turkulaisryhmällä ja vastaavasti riemukas tulos vierasjoukkueelle.

Kotijoukkueen peli oli kuitenkin ensimmäisellä jaksolla sen verran kelvollista, ettei ole liiempää syytä työntää päätä pensaaseen. Toisen jakson suoritusta haittasivat erinäiset osin epäonnekkaatkin seikat. Siitä huolimatta varaa parantaakin jäi. Kasvojen kohotukselle onkin oiva paikka heti maanantain liigaderbyn jälkeisenä päivänä kun on kakkosen paikallismatsin vuoro Maskussa. Sitä odotellessa voi selvitellä vaikkapa liikunta- ja ravitsemustiedon peruskäsitteitä tai kysellä krampittomuuteen vinkkejä Kristiinankaupungin kingiltä Mr Konatelta