ÅIFK kotivoittoon Hämeenlinnan Härmästä

Pienen tauon jälkeen Kakkosen länsilohko jatkui TPS:n yhteistyöseura ÅIFK:n osalta kotiottelulla Hämeenlinnan Härmää vastaan eilen sunnuntaina. Tosin usealla pelaajalla on välissä ollut parikin A-juniorien ottelua, osalla vieläpä lauantaina. TPS:n pelatessa samana päivänä Pietarsaaressa ei ollut käytössä myöskään heidän nuoriso-osastoaan. Kokoonpano oli täten sekoitus levänneitä ja vähemmän levänneitä. Ansioituneen Haka-peluri Janne Hyökyvaaran koutsaama Härmä saapui Turkuun kahden ottelun voittoputkessa. Odotettavissa oli jälleen kerran otteita näytelmästä ”nuoruuden into vs rutiini”.

ÅIFK aloitti ottelun terävästi edellisten otteluiden lievän peruuttelun sijaan. Jeremias Kaari dominoi tapahtumia vasemmalla laidalla. Minuutin sisään tuli ensin 60 metrin millintarkka pystypallo ja sitten viuhuva laukaus sivuvastapalloon tilanteesta josta harva odotti edes kunnollista keskitystä. Tommi Viik Härmän maalilla venyi kuitenkin Neuermaisesti tilanteen kulmaksi. Myös Alban Ferati osoitti terävyyden säilyneen työkiireistä huolimatta esittäen parikin väkevää laukaukseen päättynyttä suoritusta. Kesken Åbo-painostuksen Härmä kuitenkin iski. Erikoistilanteen jälkeen Eero Tamminen kuljetti keskelle turhan vapaasti ja yllätti sitten Jyri Niemisen klassiselle kärkipotkulla. 12 min ja 0-1.

Kauaa ei vierailija johdostaan saanut nauttia sillä miltei välittömästi syntyi tasoitus. Kevin Kauber pelasi keskityspallon loppuun asti ja piti tilanteen yllä. Viljami Alho jatkoi maalille jossa Ferati oli kärkkäänä ja puski tilanteen tasoihin. Ote pysyi tämän jälkeen edelleen ÅIFK:lla, mutta seuraavasta maalista vastasi jälleen vierailija. Pienet virheet kertautuivat sivuvapariksi 23 min kohdalla ja puskun paluupallossa oli ensimmäisenä Härmän rutinoitunut toppari Tatu Mäkelä, 1-2.

Nyt vierasjohto ei kestänyt sitäkään vähää, vaan jo seuraavalla minuutilla kaksikko Alho-Ferati oli jälleen flipperin peluussa Härmä-boxissa. Alban osaa ne hommat sivaltaen Viikin ohi 2-2. Maalitehtailu sai jatkoa puolen tunnin paikkeilla. Ferati keskitti ja maalille rynninyt Sadiku jouduttiin repimään nurin. Pallo pilkulle, ”Albi” sen taakse ja hattutemppu valmiiksi. Kotijoukkue piti jalan edelleen tukevasti kaasulla, josta kertovat lahjomattomat tilastot osoittaen yli 10 laukausta ensimmäisellä jaksolla. Ajoittain vauhdissa tuli myös virheitä, joten tilanteita nähtiin toisessakin päässä. Kertaalleen mentiin vielä ennen taukoa tulostaululle kun tulikuuma Ferati riisti pallon topparilta ja ujutti sen maalin. 4-2, 42 min ja Albi neljä häkkiä. On se kova.

Toisen jakson alku osoitti, ettei pukukopista löytynyt ihan täsmälääkettä ÅIFK:n kaipaamaan kontrolliin. Muutaman minuutin pelailun jälkeen vieraiden vauhdikas hyökkääjä Jukka Suhonen sai pallon 16-rajalle. Sai myös tilaa liikaa, kääntyi ja latasi yläkulmaan 4-3. ÅIFK:n nuori joukkue reagoi kuitenkin ihailtavasti takaiskuihin pyrkien välittömästi kuittauksiin. Hyvää aktiivisuutta osoitettiin myös laukauksissa ja niitä sateli niin Feratin, Kaaren kuin kentälle vaihdosta tulleen Sami Villasen toimesta. Jälkimmäisestä seurasi kulma ja Alhon (0+3) tarjoiluun ylsi ennen Viikiä ÅIFK-toppari Ville Rannikko jonka pusku viuhui nätisti yläristikkoon. 5-3 ja reilu tunti pelattu.

Tämän jälkeen maalihanat ehtyivät, vaikka tilanteita edelleen nähtiin. ÅIFK ei pystynyt täysin jäädyttämään peliä ja Härmän pystypallot moukaroivat puolustuslinjaa. Lähimmäksi kavennusta pääsi puskullaan Mäkelä, mutta Kauber oli mies paikallaan maaliviivalla. 80 min pelin jälkeen alkoi Härmän usko pikkuhiljaa loppua ja ÅIFK sai otetta mm kentällä Feratin tilalle vaihdetun Bujar Ahmetin voimin. Riku Sjöroos touhusi myös ansiokkaasti kärjen takana siirryttyään laidasta keskelle. Kauber teki puolestaan laidallaan työtä väsymättä ja hommasi itselleen pilkun läpisyöksyllä 84 minuutilla. Tili tuli tili meni – hoilotus kävi kuitenkin toteen. Ei maalia vaan torjunta, joka oli harmi koska Kevin olisi työmäärällään maalin ansainnut palkinnoksi. Pysyipähän pieni jännite päälle maali-iloittelussa aivan loppuun asti ja 105 katsojaa varmasti tyytyväisinä.

Paluu voittokantaan siis ÅIFK:lle ja pelissä oli varsinkin hyökkäysuuntaan paljon hyviä asioita. Yli 15 laukausta maalia kohti on jalkapallossa vakuuttava määrä. Vastustaja osoitti rutiininsa iskemällä erittäin terävästi Åbon ajoittaisiin nukahduksiin. Viikon aikana oli kaksi Hämeenlinnalais- ja Turkulaisjoukkueiden kohtaamista (vrt FC Hämeenlinna-Masku). Mikä on todennäköisyys että molemmat päättyvät 5-3 turkulaisille?

ÅIFK-Härmä 5-3 (4-2)
Maalit: 12. Eero Tamminen 0–1, 14. Alban Ferati (Santeri Peltola) 1–1, 23. Tatu Mäkelä 1–2, 24. Ferati 2–2, 33. Ferati 3–2 (straff), 42. Ferati 4–2, 52. Jukka Suhonen 4–3, 64. Ville Rannikko (Viljami Alho) 5–3.

ÅIFK: Jyri Nieminen – Miikka Niinivirta, Mikko Tenho, Ville Rannikko, Jeremias Kaari – Santeri Peltola, Viljami Alho – Riku Sjöroos, Dardan Sadiku (61. Sami Villanen), Kevin Kauber (89. Arsalan Azizi) – Alban Ferati (74. Bujar Ahmeti).