ÅIFK ja FC Jazz iskivät Kakkosessa yhteen ensimmäistä kertaa

Heinäkuun pelirupeama Kakkosen länsilohkossa jatkui TPS:n yhteistyöseura ÅIFK:n osalta eilen keskiviikkona kun kärkijoukkue FC Jazz saapui vieraaksi Porista. Nimekäs ja rutinoitunut vieras kohdattiin sarjassa ensimmäistä kertaa. Talvella harjoituspelissä ÅIFK oli 1-3 vahvempi, mutta nyt osat vaihtuivat. ÅIFK:n kokoonpano eli sairastelujen ja TPS:n tiiviin ohjelman takia vielä pelipäivänä ja lopulta penkille ei jäänyt varamaalivahdin lisäksi kuin kaksi pelaajaa. Topparipari Ville Rannikko-Miro Tenho oli kuitenkin pienen tauon jälkeen mukana kuten myös maalivahti Jyri Nieminen.

Kuten edellisessä Masku-pelissä, ÅIFK aloitti ottelun mainiosti ja ote oli vahvasti isäntien hallussa Porilaisten totutellessa tekonurmen vauhtiin. Pallo liikkui mukavasti puolustuksessa ja keskikentällä ja kärjestä löydettiin Dardan Sadikua ja Jeremias Kaarta sopivin väliajoin. Kärkeen kirmaamaan päässyt Kaari aiheutti Porilaisten keskuspuolustukselle kosolti harmia ja myös Aleksi Nurmiselle keltaisen kortin. Jazz ei juuri päässyt tilanteisiin vaikka ajoittain Ilkka Santahuhta ja Teemu Vihtilä väläyttelivät osaamistaan. ÅIFK:n etäisyydet pysyivät kuitenkin niin tiiviinä ettei tilaa riittänyt kokeneille ketuille. Tällä kertaa ÅIFK:n hallinta ei ollut tehotonta vaan puolen tunnin jälkeen nähtiin hienosti rakennettu avausmaali. Miikka Niinivirta ja Riku Sjöroos sahasivat laidallaan pallon Jonni Peräaholle, joka pelasi sen nopeasti pystyyn Kaarelle joka sijoitti ohi Lauri Pirhosen 1-0. Heti perään Kaari pääsi Hushyar Aftabin esityöstä uuteen tilanteeseen ja täräytti pallon jälleen verkkoon, mutta linjalla olleiden katsojien ihmettelyistä huolimatta avustavan erotuomarin lippu nousi pystyyn. Eräänlainen kulminaatiopiste jälkeenpäin pähkäillen. Jazz sai maalista sisuunnuttuaan pari hässäkkää kulmatilanteista ÅIFK maalille, mutta Jyri Nieminen torjui puolustuksen avustuksella lähentelyt. Jakson lopussa Kaari oli jälleen läpiajossa, mutta tälläkin kertaa nousi paitsiolippu. Hätäisesti nousi myös keltainen kortti ”Jerkulle” jälkipelistä. Tauolle mentiin siis niukassa kotijohdossa.

Puoliajalla ei ollut syytä ihmeempiin käärmekeittoihin. Muistuteltiin jalkapallo-ottelun kestosta jne. Toisella jaksolla pelin luonne hieman muuttui kun takaa-ajajaksi joutunut Jazz pelkisti pelityyliään pelaten yhä enemmän pystyyn vahvalle hyökkäysduolle Einari Kurittu-Samu-Petteri Mäkelä. Jakson alussa Ilkka Santahuhta pääsi tällaisen kuvion jälkeen nokikkain Niemisen kanssa, mutta ”Jyrki” esitti hienon jalkatorjunnan. ÅIFK ei saanut aivan yhtä hyvää pallon hallintaa kuin ensimmäisellä jaksolla, mutta toisaalta vastaiskun paikkoja avautui enemmän. Niin Aftab kuin Kaari pääsivät hakemaan ottelulle ratkaisua ja varsinkin ”Jerkun” ulkosyrjäsijoitus oli vähällä painua ylänurkkaan. Tunnin kohdalla tuli kuitenkin tasoitus. Kulman jälkeen Aftabin ja Santahuhdan juoksulinjat menivät päällekkäin ja selkäpuolelta vauhdilla tullut ”Husa” rikkoi vaparin arvoisesti. S-P Mäkelä sijoitti sivuvaparin takayläkulmaan ja näin Jazzin erikoistilanneuhka konkretisoitui. Kenttäpeli oli tämän jälkeen hyvin tasaista, mutta pelin painopiste oli hieman enemmän ÅIFK:n päädyssä. Väsymyskin alkoi painaa, mutta kumpikaan joukkue ei käyttänyt vaihtojaan kuin vasta yliajalla. Vaarallisia tilanteita nähtiin kuitenkin jopa enemmän Jazzin maalilla kun ÅIFK vastahyökkäsi riistoista. Dardan Sadikun laukaus ylijalan harhautusten jälkeen kilpistyi Porilaispuolustukseen eikä Aftabinkaan kiemuroissa ollut aivan viimeistä silausta. Tappioputkeen ajautunut kotijoukkue joutui lopulta jälleen nielemään katkeran kalkin. 84 minuutilla Jazz rakensi vasemmalta laidalta tyylikkään hyökkäyksen jossa pallo pelattiin ÅIFK:n selustaan ja sieltä matalana maalille josta puhelinkopin kokoinen Kurittu vyöryi sen maaliin. 1-2 lukemissa ÅIFK pyrki aktiivisesti tasoitukseen sai paineen Jazz päätyyn, mutta lopulta Mäkelä kuittasi vielä yhden osuman varmalla sijoituksella ja näin olivat loppulukemat 1-3 valmiit. Vasta tässä vaiheessa teki vierailijakin ensimmäiset vaihtonsa. Jazzin valmentaja Matti Santahuhta antoikin nuorelle isäntäjoukkueelle vuolaasti tunnustusta pelin jälkeen.

Kehut eivät kuitenkaan auta sarjataulukossa, jossa Jazzin etumatka vankistui. Peliesitys oli kuitenkin ÅIFK:lta selkeä ryhtiliike, varsinkin huomioiden keskittymistä vaikeuttaneet kokoonpanomuutokset. Revanssia Jazzista päästään yrittämään heti lauantaina Porissa. Marginaalit ovat futiksessa pienet kuten on saatu Turussa karvaasti havaita tällä viikolla, mutta kun vain tekeminen pysyy hyvällä tasolla niin jossain vaiheessa onnikin kääntyy.

ÅIFK-FC Jazz 1-3 (1-0)